2018-02-15 08:09:15• hírek • Bede Emőke

Újabb földgázkút építését tervezi a kanadai cég

A Serinus cég komoly döntést hozott: végleg lemond a húsz napig lángoló földgázkútról, azonban néhány száz méterre attól egy újabb fúrást terveznek.

A cég január 6-án jelentette be, ismét kontroll alatt tartják az addig lángokban álló kutat, majd néhány nappal később speciális iszappal töltötték fel azt, hogy elállítsák a szivárgást. A veszély teljes elhárítása után megkezdték a keletkezett károk felmérését: az eredmények szerint a kút a huzamosabb ideig tartó forróság miatt olyan mértékben megrongálódott, hogy további használatra alkalmatlan. A Serinus emiatt úgy döntött, hogy a Moftin-1001 néven nyilvántartott kutat kivonják a forgalomból. Ennek érdekében már megtették a szükséges lépéseket. Hozzákezdtek a kút bebetonozásához, illetve a hivatalos bejelentést is megtették az Országos Ásványkincshatóság felé.
 

A földfelszín alatti gáz azonban úgy tűnik, továbbra is csábítja a céget, ugyanis a lezárt kúttól mintegy 300 méternyire újabb kút felállítását tervezi. A Moftin 1007-es kút engedélyeztetése már zajlik. Amint a hatóságok is rábólintanak, a cég már akár márciusban nekikezdhet az új kút kifúrásának. Hogy az újabb kútnál ne fordulhassanak elő az előző balesethez hasonlóak, a Serinus felkért egy elismert romániai céget, hogy derítse fel, miként történhetett meg a decemberi szerencsétlenség. Amint megvannak az eredmények, azokat a helyi hatóságokkal és a cég részvényeseivel is tudatják. A jelenlegi tervek szerint ezeknek a következtetéseknek még azelőtt meg kell születniük, mielőtt nekifognak az újabb építkezésnek. Emellett további vizsgálatokat is terveznek, hogy újabb kitermelhető forrásokat találjanak a környéken. Ennek célja, hogy felgyorsítsák és növeljék a romániai kitermelést.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: